Onze historie

Hoefnagels is een familiebedrijf met 135 jaar historie dat inmiddels wordt geleid door de vierde generatie Hoefnagels. Op dit moment bestaat het bedrijf uit Hoefnagels Safety Services (voor keuring, onderhoud, reparaties en storingen)Hoefnagels Marine (voor productie hoogwaardige schuifpuien, schuifluiken en windschermen voor de jachtbouw) en Hoefnagels Branddeuren.

1884: Oprichting van Firma Janssen-Waijers

De eerste stappen werden gezet in 1884, toen de firma Janssen-Wayers begon met het maken van houten rolluiken en markiezen.

1908: Oprichting Smederij Hoefnagels

Adrianus Hoefnagels start in de IJzerstraat in Tilburg een smederij.

1930-1934: tweede generatie

Jan en Kees Hoefnagels treden in dienst. De derde zoon Ton ging, zoals het een goed rooms-katholiek gezin betaamde, het klooster in.

1947: Smederij Hoefnagels neemt Janssen- Waijers over

Er is al een meerjarige relatie tussen beide bedrijven door het leveren van staalwerken aan Janssen-Waijers. Op 6 mei neemt Adrianus Hoefnagels het aangrenzende bedrijf Janssen-Waijers over. Het uitbreken van een tussenmuur deed de bedrijven fysiek samengaan. Jan nam de leiding over het inmiddels tot bedrijf in staalconstructies en stalen ramen uitgegroeide Hoefnagels. Kees ging verder met het rolluiken- en zonweringbedrijf
Janssen-Wayers. (De ‘ij’ was inmiddels een ‘y’ geworden. De reden daarvan is niet bekend.)

1962: Hoefnagels en Janssen-Wayers NV: juridische samenvoeging

Op 17 december 1962 richten Adrianus, Jan en Kees een Naamloze Vennootschap op. Daarmee is de juridische eenwording van beide bedrijven een feit geworden. Adrianus, dan 78 jaar oud, is inmiddels uit dienst getreden. Jan en Kees blijven binnen de NV hun eigen afdelingen runnen.

1966: Nieuwbouw kantoor en bedrijfshal

De staalconstructies worden te groot en de binnenstad te klein. Hoefnagels en Janssen-Wayers NV, afgekort HJW, verhuist naar het nieuwe industrieterrein Noord, het huidige Industrieterrein Kraaiven. Het bedrijf kocht er 10.000 m2 industriegrond tegen 8 gulden per m2. Er wordt een kantoor van 300 m2 en een hal van 2400 m2 gebouwd.

1968: Ad Hoefnagels in dienst

Na een hts-opleiding, een verblijf als marinier op Aruba en een stageperiode bij een ramenfabriek in Duitsland, gaat Ad zich voorbereiden op zijn toekomst als directeur van HJW. Zijn vader Jan treedt 10 jaar later op 65-jarige leeftijd uit dienst. Ad heeft inmiddels de directiefunctie overgenomen. Vanaf 1968 werden, naast stalen kozijnen, ook aluminium kozijnen van Schüco gemaakt.

1972: NV wordt BV

In 1972 wordt de NV omgezet in een BV en telt dan ruim 60 personeelsleden.

1976: Indiensttreding Cees Hoefnagels

Na zijn diensttijd en met een heao-diploma op zak komt op 25-jarige leeftijd Cees jr. ‘in de zaak’. Ad heeft inmiddels zijn focus op de stalen en aluminium ramen en Cees jr. neemt de activiteiten van zijn vader Kees sr. in 1981 over als directeur. De focus daar ligt op de rolluiken en zonweringen.

1977: Uitbreiding productiehal voor aluminium ramen
Meer ruimte voor de ontwikkeling van Schuco aluminium ramen: 685 m2. Een jaar later wordt de kantooroppervlakte verdubbeld naar 660 m2.

1984: Eeuwfeest Hoefnagels en Janssen-Wayers BV

In het eigen bedrijfspand wordt het eeuwfeest uitgebreid gevierd. De toenmalige burgemeester Henk Letschert reikt zowel de legpenning van de Gemeente Tilburg als de Tilburg Trofee uit. Het is ook het jaar waarin gestopt wordt met de productie van staalconstructies en de productiehal uitgebreid wordt met 1210 m2 voor de inhuizing van Hoefnagels Zonweringen BV. In 1989 zal daar nog eens 1105 m2 aan worden toegevoegd.

1985: TNO test eerste brandwerend rolluik – met succes!
De omschakeling van rolluikenbedrijf naar branddeurenspecialist vindt hier haar oorsprong. Daarna volgen nog veel nieuwe ontwikkelingen en brandtesten.

1990: Uitbreiding productiehal roldeuren

De groei van de roldeuren en branddeuren noodzaakt een uitbreiding met 525 m2. Daarmee is het terrein tot het maximum van circa 8000 m2 volgebouwd.

1998: Nieuwbouw kantoorpand

Het bestaande kantoorpand wordt afgebroken en er verrijst een modern kantoor in 2 bouwlagen met een oppervlak van 1100 m2. In 2001wordt daar nog een kantoor voor productie en montage aan toegevoegd.

2002: Indiensttreding Peter van den Elshout

In voorbereiding op het uit dienst treden van Ad Hoefnagels wordt Peter aangetrokken in de functie van directeur voor de afdeling Aluminium Gevels.

2003: Eerste brandwerende rolscherm

De bedrijfsstructuur veranderde in 2003: de bedrijfsnaam werd gewijzigd in Hoefnagels Groep BV met daaronder drie zelfstandige BV's: Hoefnagels Aluminium Gevels, Hoefnagels Brand- en Bedrijfsdeuren en Hoefnagels Projectzonwering. De laatste werd twee jaar later verkocht.

Hoefnagels brengt als eerste in Nederland een brandwerend rolscherm van technisch textiel op de markt dat voldoet aan alle eisen van het Bouwbesluit. Daarmee creëert het nieuwe mogelijkheden voor architecten en zet het zijn reputatie als branddeurenspecialist opnieuw kracht bij.

2004: Ad Hoefnagels neemt afscheid
Op 60-jarige leeftijd neemt Ad na 36 jaar definitief afscheid van zijn bedrijf.

2005: Overdracht activiteiten Hoefnagels Projectzonwering BV
De magere bouwjaren en de verslechterde marktpositie noodzaken Hoefnagels zijn zonweringpoot af te stoten. Hoefnagels neemt daarmee afscheid van 121 jaar zonwering.

2006: Indiensttreding van Gijs en Simone Hoefnagels
Na beiden een universitaire opleiding en externe ervaring te hebben genoten, komen Gijs (zoon van Ad) en Simone (dochter van Cees) in het bedrijf. Gijs geeft leiding aan de afdeling Verkoop Brand- en Bedrijfsdeuren en Simone is verantwoordelijk voor secretariaat en personeelszaken.

2009: Hofleverancier
Hoefnagels bestaat 125 jaar en wordt benoemd tot hofleverancier. 

2011: Gijs Hoefnagels commercieel directeur

Per 1 januari 2011 treedt Gijs Hoefnagels toe tot de directie als Commercieel Directeur.
Dit is tevens het jaar waarin Hoefnagels Marine BV wordt geïntroduceerd en het jaar waarin Hoefnagels Branddeuren start met het exporteren van de eerste Firescreen® brandwerende rolschermen. 

2012: Nieuwe bedrijfsnaam

De bedrijfsnaam Hoefnagels Brand- en Bedrijfsdeuren verandert in Hoefnagels Branddeuren.

2014: Afscheid Cees Hoefnagels 

Cees Hoefnagels draagt het stokje over aan Gijs Hoefnagels en Peter van den Elshout. Daarmee komt de 4e generatie Hoefnagels aan het roer te staan van het familiebedrijf. 

2015: Hoefnagels Marine gaat internationaal

In februari worden de eerste Hoefnagels Marine schuifdeuren gemonteerd op een superjacht buiten Nederland. 

In hetzelfde jaar slaagt de test voor de Firescreen® Flame. Het meest compacte brandscherm in de markt verkrijgbaar. 

2016: Rolf Hoefnagels treedt toe tot directie

Rolf Hoefnagels is toegetreden tot de directie van Hoefnagels Branddeuren. Samen met Gijs Hoefnagels draagt hij nu zorg voor de dagelijkse bedrijfsvoering van Hoefnagels Branddeuren.

2018: Hoefnagels Safety Services, een nieuwe bv

De afdeling Service gaat verder als zelfstandig bedrijf: Hoefnagels Safety Services.

Referenties