Firescreen Radiation Nieuws Sa

Firescreen® Radiation rookwerend Sa

De afdeling Innovatie van Hoefnagels Fire Safety is erin geslaagd een extra functie toe te voegen aan het brandwerend rolscherm Firescreen® Radiation (EW): rookwerendheid conform de Sa-norm, ook wel ‘’koude rook’’ genoemd. Het reguliere Firescreen® Radiation scherm is optioneel leverbaar met deze extra functionaliteit.

Sa-classificatienorm

Het brandwerend rolscherm Firescreen® Radiation (EW) is geslaagd voor de rook-/druktest die plaats heeft gevonden bij testinstituut Efectis. Het scherm heeft het ‘stempel’ ‘Sa’ gekregen (EN 1634-3). Dat betekent dat het scherm rookwerend is bij koude rook, dus bij een omgevingstemperatuur van circa 20° Celsius. De Sa-eis ziet men voornamelijk terugkomen bij nieuwbouwprojecten en in enkele situaties bij verbouwing van panden.

Toepassing

Ieder Firescreen® Radiation brandwerend rolscherm is uniek en wordt in de fabriek van Hoefnagels op maat geproduceerd. Het scherm met de extra functionaliteit rookwerendheid is met name geschikt voor toepassing in openbare gebouwen, musea, bedrijfsgebouwen en industrie.

NEN 6075 norm

Om de vluchtveiligheid te vergroten zijn per 1 juli 2021 nieuwe eisen rondom rookwerendheid van kracht in Nederland. De rookwerendheid van constructies wordt niet langer bepaald op basis van brandwerendheid (de anderhalf-maal-regel), maar aan de hand van de nieuwe eisen vanuit de NEN 6075 norm. Hiermee wordt de vereiste weerstand tegen rookdoorgang tussen ruimtes bepaald (WRD). De rookwerendheid wordt niet meer in minuten uitgedrukt, maar in twee nieuwe classificatienormen: Sa en S200. Deze classificatie geldt voornamelijk voor nieuwbouw.

;