L T M P
Nassau Brandwerende Schuifdeuren Keuken Brandcompartiment Brandafscheiding Automatische Deuren Hotel Nassau Breda

Brandwerendheid op haar mooist

Er is niets mis met metaal. Het is oersterk en uitstekend te bewerken voor alle mogelijke toepassingen. Samen met technisch textiel is het dan ook een van de favoriete materialen in ons portfolio van brandwerende producten. Maar op het punt van ontwerpvrijheid en esthetiek voegen we heel graag glas toe aan dat rijtje. Dat heeft een goede reden. De meeste elementen in constructieve brandveiligheid komen pas in actie als de alarmbellen afgaan. Tot die tijd staan brandwerende schermen, luiken en schuifdeuren klaar om in actie te komen. Vaak doen ze dat letterlijk achter de schermen. Dat maakt ze in veel professionele omgevingen een prima keuze.

Soms is het echter niet genoeg om alleen een veilige afsluiting te creëren bij gevaar, maar telt ook het omgekeerde sterk mee: het bieden van toegang. Denk aan omgevingen waar veel mensen samenkomen, zoals musea, ziekenhuizen, kantooromgevingen en winkelcentra.

Specialist in brandveiligheid
Vooral in de eerste fases van gebouwontwerp maken architect en gebouweigenaar belangrijke keuzes. Die eerste keuzes bepalen de speelruimte voor brandveiligheid. Ze hebben invloed op zaken als het al dan niet aanbrengen van sprinklers en de indeling van het gebouw in compartimenten. Ook de keuze voor de verschillende bouwmaterialen beïnvloedt de totale brandwerendheid.

In de overvolle curricula van bouwkunde-opleidingen is helaas vaak minder aandacht voor brandveiligheid dan gewenst en nodig is. De architect en aannemer zijn desondanks verantwoordelijk voor een belangrijke taak die veel competenties en kennis vergt. Zij moeten goed op de hoogte zijn van de producten en hun eigenschappen om de juiste keuzes te kunnen maken. De kennis en ervaring van een specialist als Hoefnagels Fire Safety kan een eventueel gemis gelukkig ruimschoots compenseren. We focussen op brandveiligheid in de volledige breedte. Dat is een proces dat wat ons betreft begint bij advies rond gebruiksfuncties en randvoorwaarden die in het project zijn gedefinieerd. Pas daarna komen productgerelateerde zaken en services aan bod.

Brandwerend en lichtdoorlatend
Toch is het nuttig om het terrein van wat kan en mag op het terrein van brandveiligheid vooraf al eens te verkennen. Nu komt het nog voor dat de brandwerende producten een plekje in het ontwerp moeten krijgen nadat de maatvoeringen al bepaald zijn. Hoe eerder brandveiligheid op de agenda staat en hoe realistischer aannames rond brandveiligheid zijn, des te kleiner is de kans dat het ontwerp terug naar de tekentafel moet.
Als het ontwerp vraagt om producten of toepassingen die zowel brandwerend als lichtdoorlatend zijn, dan creëren onze elegante automatische schuifdeuren de juiste scheiding tussen ruimtes. Met automatische schuifdeuren (enkelvleugelig, dubbelvleugelig of als telescoopversie) dragen we bij aan een toegankelijke, aangename en veilige entree voor personenverkeer.

Onderscheidende kenmerken
De maximale maten van de verschillende Fireglide-deuren vormen nauwelijks een beperking. Toepassingen tot een daghoogte van maar liefst 3000mm en een dagbreedte van 2400mm bij een dubbele schuifdeur laten veel ruimte voor creativiteit. Bij die royale afmetingen is de totale puibreedte 5400mm. Met een maximale dagmaten van 1800mm breed en 2750mm hoog is de automatische telescopische schuifdeur ruim genoeg bemeten voor de verplaatsing van bijvoorbeeld ziekenhuisbedden. Bij de maximale formaten zijn de deuren 30 of 60 minuten gecertificeerd brandwerend en geschikt voor hoogfrequent gebruik.

De profielen hebben een elegante breedte van 50mm. We voeren ze uit in een van de vele standaard RAL-kleuren of desgewenst in een NCS kleur. Als privacy een vereiste is, dan kunnen we de brandwerende beglazing ook uitvoeren met brandwerend melkglas. Om te voorkomen dat het aansluitprofiel van de vleugel in het zicht komt, voorzien we ze van een zogeheten Omega-profiel. Daardoor krijgt de doorgang een nog opener karakter.

Vluchtdeuren
Sinds 1 november 2019 mogen alleen nog brandwerende industriële deuren worden toegepast als deze zijn voorzien van CE-markering. Voor inpandige voetgangersdeuren geldt dit nu nog niet. Volgens het Bouwbesluit moet een brandwerend product dat zich in een vluchtroute bevindt, uitgevoerd worden met een vluchtdeur. De Fireglide automatische schuifdeuren mogen wel in een vluchtroute geplaatst worden.

Drie kwaliteitspartners
Voor onze brandwerende deuren gebruiken we elementen die afkomstig zijn van strategische partners die, net als Hoefnagels Fire Safety, specialist zijn op hun terrein. De eerder genoemde profielen zijn afkomstig van Forster en de schuifdeurautomaat is ontwikkeld door Record Automatische deuren, sinds 2020 onderdeel van de FAAC Group. Aan het glas stellen we eveneens zeer hoge kwaliteitseisen. Pyroguard voldoet aan die eisen en heeft bewezen een betrouwbare partner te zijn met korte levertijden om het brandwerende glas op maat te maken en uit te voeren.

Door onder meer een intensieve samenwerking met deze drie partners kunnen we aan alle behoeften van architecten, bestekschrijvers, aannemers en bouwprofessionals voldoen.

Meer informatie

;