Download gratis
Besliswijzer Rookeisen Ra-R200

Word Wegwijs in Rookeisen!

Download de Besliswijzer hier: Poster Besliswijzer Rookeisen Ra-R200

Per 1 januari 2024 is het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (Bbl) in werking getreden, als opvolger van het Bouwbesluit. De nieuwe eisen rondom rookwerendheid zijn hierin opgenomen. Die richtlijnen zijn er sinds 1 juli 2021.

Weerstand tegen rookdoorgang

De nieuwe rookeisen moeten de vluchtveiligheid van bewoners en gebruikers vergroten. De eisen zijn strenger geworden met betrekking tot de weerstand tegen rookdoorgang (WRD). De nieuwe invulling van de WRD-eis is een eis die geldt tussen ruimtes. Niet alleen losse constructieonderdelen tussen subbrandcompartimenten moeten aan de rook-klasse Sa of S200 voldoen, maar de volledige wandconstructie. We spreken dan niet meer over Sa of S200 maar over Ra of R200.

Wanneer Ra en wanneer R200?

De nieuwe tabellen in het Bbl bepalen de brandwerendheid en WRD-eisen van elke scheiding in relatie tot de gebruiksfunctie van het gebouw. Het is een complexe materie die zich lastig laat ‘’lezen’’:

  • Wat is de richtlijn bij een verbouwing?
  • Welke eisen gelden voor nieuwbouw?
  • Wat zijn de eisen als het gaat om specifieke gebruiksfuncties als ‘’gezondheidszorg met bedgebied’’ of ‘’kinderopvang met bedgebied’’?

Besliswijzer Ra – R200: Wegwijs in Rookeisen

Met de Besliswijzer Ra – R200 heeft Hoefnagels Fire Safety een handig schema opgesteld voor architecten, adviseurs en bouwbedrijven. In één oogopslag is te zien in welke situatie rookeis Ra of rookeis R200 van kracht is. Tegelijkertijd is ons advies: dubbel-check altijd met het Bbl, want niet alle situaties zijn beschreven in de Besliswijzer.

Download de poster Besliswijzer Ra-R200 hier: Poster Besliswijzer Rookeisen Ra-R200

Contact over Rookwerendheid

De adviseurs van Hoefnagels Fire Safety helpen je graag bij alle vraagstukken over Rookwerenheid. Heb je een vraag hierover of wil je een keer van gedachten wisselen? Geef ons een seintje, dan nemen we contact met je op. We helpen je graag verder!

Whitepaper Rookwerenheid

Eerder schreven we al een whitepaper over Rookwerendheid. Wil je meer weten hierover, download dan het bestand: Whitepaper Rookwerendheid.

;