Nieuwe Bedrijfsregeling Brandregres 2014

19  februari  2014

De Bedrijfsregeling Brandregres is per 1 januari 2014 aangepast door het Verbond van Verzekeraars. De wijziging kan voor u en uw aansprakelijkheidsverzekering consequenties hebben. Met de nieuwe regeling kunnen verzekeraars namelijk de volledige brandschade verhalen op bedrijven.

Belangrijke wijziging: volledige brandschade verhalen op bedrijven
Volgens de huidige regeling kunnen verzekeringsmaatschappijen de kosten van brandschade verhalen op bedrijven tot een maximum van € 500.000,-. Het verbond van verzekeraars heeft besloten om de brandregres regeling met ingang van 1 januari 2014 te wijzigen. Met de nieuwe regeling kunnen verzekeraars de volledige brandschade verhalen op bedrijven. Met uitzondering van de zakelijke huurder die niet aansprakelijk gesteld kan worden voor schade aan een gehuurd pand.

Wat betekent dit voor u?
Mocht er brand uitbreken en brandschade ontstaan aan (naburige) panden dan kunnen verzekeraars u aansprakelijk stellen voor de kosten. Ook kan het zo zijn dat een medewerker van uw bedrijf bij een ander brandschade veroorzaakt tijdens werkzaamheden.

Een klein voorbeeld: een loodgietersbedrijf voert werkzaamheden uit aan een gebouw. De herbouwwaarde van dit pand is 2,5 miljoen euro. Mocht er brand uitbreken door schuld van één van de medewerkers dan kan de verzekeraar de volledige schade verhalen op het loodgietersbedrijf. Per 1 januari 2014 kan de aansprakelijkheid dus hoger zijn dan € 500.000,-.

Veel bedrijven hebben zich verzekerd tegen dit risico met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). De nieuwe bedrijfsregeling brandregres heeft gevolgen voor uw AVB. Mogelijk is de verzekerde som niet toereikend om dergelijke hoge aanspraken te vergoeden.

Bron: Mutsaers.nl

Referenties