Klantcase: Het Noordbrabants Museum

12  maart  2018

Brand in een museum, de nachtmerrie van iedere museumdirecteur. Brandveiligheidsvoorzieningen moeten ervoor zorgen dat de collectie gespaard blijft. De brandweer zal immers niet naar binnen gaan om kunst te redden. Reden voor Het Noordbrabants Museum om de brandwerende afsluitingen te updaten. Vanwege haar ruime ervaring in de museumwereld werd Hoefnagels uitgenodigd mee te denken over de compartimentering.

Esthetisch Brandveilig

Met compartimentering kan worden voorkomen dat een brand overslaat naar andere ruimten. Door het gebruik van brandwerende schuifdeuren kan het museum in de nodige brandcompartimenten worden opgedeeld. Maar in een museum moet wel de kunst centraal staan. Bezoekers moeten optimaal kunnen genieten. Brandwerende afsluitingen moeten dus zo goed mogelijk in het gebouw opgaan en mogen het karakter van het museum geen geweld aan doen. Een uitdaging omdat in Het Noordbrants Museum flinke dagopeningen moeten worden gedicht. De twee grootste circa 8 x 3 meter en 7 x 3 meter zijn inmiddels voorzien van een elektrisch aangedreven schuifdeur. Deze werden strak beplaat en gecoat in een kleur die aansluit bij de uitstraling van het museum.

 

Combinatie Brand- en Inbraakwerendheid en Vluchtveiligheid

Brandveiligheid is de eerste stap, maar bij een museum speelt ook inbraakbeveiliging een grote rol. Diefstal komt immers vaker voor dan brand. Hoefnagels ontwikkelde een unieke schuifdeur die beide functies combineert. Meerdere musea kozen al voor deze oplossing. In Het Noordbrabants Museum werden de deuren bovendien toegepast in een vluchtroute. De schuifdeuren zijn daarom uitgerust met twee loopdeuren, waardoor ook de vluchtveiligheid voor bezoekers en medewerkers wordt gegarandeerd.

 

Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum ligt in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch en heeft een uitgebreide collectie met zowel kunst als een historische verzameling van Noord-Brabant.

Referenties