Drie Grote Misverstanden Over Brand

06  april  2017

Er is brand, de brandweer is gebeld, zij zullen het pand redden van de ondergang of toch niet? 3 grote misvattingen over brand en brandveiligheidsmaatregelen. 


Misverstand 1: Bouwbesluit = Brandveilig

Als u voldoet aan wet- en regelgeving is een door de brandweer zogenaamd 'brandveilig' verklaard gebouw vaak niet meer dan een 'vluchtveilig' gebouw. In sommige situaties zelfs dát niet, getuige de dodelijke slachtoffers bij branden in bijvoorbeeld gebouwen waarin veelal senioren wonen of verzorgingshuizen. Ook in bedrijfspanden kunnen minder valide mensen aanwezig zijn die op eigen kracht niet tijdig buiten kunnen komen. Men gaat bij veel gebouwen ten onrechte uit van zelfredzame mensen.

 

Misverstand 2: De brandweer redt mijn gebouw

Veel ondernemers denken dat de brandweer hun bedrijf komt redden zodra er brand is. Dat willen zij uiteraard ook wel, maar na 10-12 minuten eenmaal aangekomen is veelal niet méér mogelijk dan wat bij de bouw van een pand eigenlijk al bepaald is. De brandweer doet wat ze kan. Heel vaak kan men echter niet meer doen dan het brandende gebouw met de inhoud 'gecontroleerd laten uitbranden' en aangrenzende panden nat houden. U bent eigenlijk uw eigen 'brandweer' en de brandende vraag die dus gesteld moet worden is: "Hoe 'brandbestendig' moet het gebouw of compartimentsdeel zijn"? Voorkom schijnveiligheid. Download het handboek ‘De Essentiële Bouwkundige Controlepunten’ van Brandveilig Bouwen Nederland.

Foto: ANP

Dat ook zelfs aangrenzende bedrijven niet altijd gered kunnen worden, blijkt uit onderstaand voorbeeld:

Toen in 2008 in Amsterdam bij Leen Bakker brand ontstond, brandde vervolgens ook Halfords, TNT en Gamma af. Schade € 15.600.000, de brandwerende scheidingen bleken onvoldoende om de brand te stuiten. Dat was bij de bouw al bekend.  Ook bij de gebruikers? De kennis en kunde daarvoor ligt bij de architect en aannemer. De opdrachtgever gaat er veelal vanuit dat hij van hen een brandveilig gebouw krijgt geleverd. Daarom moeten juist architect en aannemer overwegen of bij het ontwerp en de bouw van een pand niet verder moet worden gekeken dan de minimale vereisten van het bouwbesluit.  

Misverstand 3: Ik ben goed verzekerd

Na de brand gaat de brandweer terug naar de kazerne, de verzekeraar betaalt de schade, desnoods vele miljoenen, iedereen gaat over tot de orde van de dag. Of toch niet? Uw bedrijf is tot de grond toe afgebrand en u kunt uw klanten niet meer bedienen. De échte problemen zijn dus voor de ondernemer en begínnen nú pas. Alle vaste kosten, zoals lonen, rente, auto's et cetera lopen door, terwijl er niets meer binnenkomt. De omzet en/of productie is voor lange tijd weg. Veel bedrijven lopen hierdoor imagoschade op en sommige gevallen leidt het zelfs tot een faillissement. 

Bron: Assurtief

 

Vrijblijvend advies

Bouwkundige brandveiligheid is complexe materie. Bent u op zoek naar vrijblijvend advies rond het realiseren van brandcompartimenten binnen uw bedrijfspand?
Onze adviseurs helpen u graag verder. 

 

Kendreth Cornelia
Verkoopadviseur
013-462 59 40

 

Patrick Schapendonk
Accountmanager 
06 - 100 16 799

 

Alex Schouteten
Fire Safety Engineer
06 - 120 66 841

 

Jan Straatman
Accountmanager 
06 - 135 88 81

 

Referenties