Drie grote afvalbranden in drie dagen: ‘Bouwbesluit is te soft’

01  juni  2017

Drie afvalverwerkingsbedrijven hebben eind mei te maken gehad met grote uitslaande branden. Zaterdagavond 27 mei brak brand uit bij Icova in het Westelijk Havengebied in Amsterdam. Eerder die dag had afvalverwerker Ten Horst in Varsseveld te maken met een grote brand. Maandag 29 mei was het weer raak, dit keer bij Kok Lexmond in Meppel.

Voor EenVandaag was dit reden om wederom in deze materie te duiken. Begin 2017 schonk het actualiteitenprogramma namelijk ook al aandacht aan de brandveiligheid bij recycling- en afvalverwerkingsbedrijven.

 

 Foto: Icova 

Kritiek op afvalbranche

In de uitzending van maandag 29 mei komt veiligheidsexpert Jurjen Burghgraef aan het woord. Volgens hem is het probleem van afvalbranden tweeledig. Enerzijds zijn bedrijven te laks met brandveiligheid, soms onbewust en soms omdat ze geen geld willen uitgeven aan maatregelen. Anderzijds vindt Burghgraef het Bouwbesluit te soft. “Een loods van 2500m2 hoeft bijvoorbeeld maar een brandweerslang te hebben, dat is veel te weinig om te blussen of te koelen.”

Vereniging Afvalbedrijven

Ook de Vereniging Afvalbedrijven heeft van zich laten horen naar aanleiding van de afvalbranden. Directeur Dick Hoogendoorn reageert: “Ik zou het willen dat we helemaal geen branden meer hebben. Maar ondanks alle veiligheidsmaatregelen zijn er ook nog steeds verkeersdoden en dat zal hier denk ik ook het geval zijn.”

De Vereniging probeert brandrisico’s te verminderen. Momenteel voert de organisatie gesprekken met verkopers van matrassen, waarmee beoogd wordt dat oude matrassen ingeruild kunnen worden voor korting op een nieuwe matras. Veel broei in afvalbergen ontstaat namelijk door matrassen. Ook lithiumbatterijen zijn een probleem volgens Hoogendoorn, die graag zou zien dat deze apart worden ingezameld.

Ook andere maatregelen kunnen volgens hem al een groot verschil uitmaken. “Denk aan het vergroten van de afstand tussen stapels afval, het niet te lang laten liggen van afval op één plek en het regelmatig legen van een compartiment waar afval ligt.”

Bekijk hieronder het nieuwsitem van EenVandaag van maandag 29 mei 

Bron: Brandveilig.com 

 

Vrijblijvend advies

Bouwkundige brandveiligheid is complexe materie. Bent u op zoek naar vrijblijvend advies rond het realiseren van brandcompartimenten binnen uw bedrijfspand?
Onze adviseurs helpen u graag verder. 

 

Kendreth Cornelia
Verkoopadviseur
013-462 59 40

 

Patrick Schapendonk
Accountmanager 
06 - 100 16 799

 

Alex Schouteten
Fire Safety Engineer
06 - 120 66 841

 

Jan Straatman
Accountmanager 
06 - 135 88 81

 

‘Afvalverwerkers te laks met brandveiligheid'

Referenties