Brandwerende deuren: 20, 30 of 60 minuten brandwerend?

21  januari  2019

Er is een grote diversiteit aan brandwerende deuren. Moet een brandwerende deur altijd 60 minuten brandwerend zijn of volstaat minder ook?

Brandcompartimenten
Om ervoor te zorgen dat een brand onder controle blijft moet een groot pand verdeeld worden in kleinere vakken, de zogenaamde brandcompartimenten. Deze compartimenten zijn 1000 m2 groot en moeten 60 minuten brandwerend zijn. Als een geheel pand in brand staat is het te groot om de brand te beheersen, maar een compartiment van 1000 m2 is met één brandweerauto onder controle te houden. Bij een 60 minuten eis is de brandscheiding na 60 minuten nog volledig intact en zijn de ruimtes ernaast nog toegankelijk voor de brandweer. Voor een brandwerende deur wordt dus meestal gevraagd om 60 minuten brandwerendheid.

20 en 30 minuten brandwerend
Er zijn ook deuren die 20 en 30 minuten brandwerend zijn. Wanneer pas je deze dan toe? Buiten het beheersen van de brand heb je ook met het vluchten van mensen te maken. Mensen moeten zonder last van rook of warmte de ruimte kunnen verlaten. Het compartiment van 1000 m2 wordt daarom weer in kleinere vakken verdeeld, met deuren die 30 minuten brandwerend moeten zijn. Deze eis geldt bij grote ruimtes. Bij bijvoorbeeld een hotelkamer geldt die 30-minuten eis bij elke kamer, omdat mensen daar slapen en zich minder bewust zijn van de gevaren tijdens een brand.

Samengevat: een deur krijgt een 60-minuten eis als hij een brand moet tegen houden en een 30- of 20-minuten eis als hij er alleen maar voor moet zorgen dat mensen kunnen vluchten.

Brandwerendheid is complexe materie. Daarom staan onze adviseurs voor u klaar om u kosteloos en geheel vrijblijvend te voorzien van advies.

Referenties