Brandveilig oké, maar mag het ook een beetje esthetisch?

16  augustus  2018

De brandveiligheid van een gebouw is een van de aspecten waar je als architect nu eenmaal niet aan ontkomt. Vaak worden de brandveiligheidsvoorzieningen gezien als een belemmering in het ontwerp. Maar is dat ook zo?

Bij Hoefnagels Branddeuren zijn we van mening dat brandveiligheid en esthetiek hand in hand kunnen gaan. Enige voorwaarde is dat je al in het begin stadium nadenkt over de brandveiligheidsvoorzieningen. Je kunt ze dan op een fraaie manier integreren in je pand. Helemaal weggewerkt in het gebouwontwerp of juist als pronkstuk in het ontwerp.

Branddeuren aftimmeren
Branddeuren  worden alleen gebruikt op het moment van brand, verder staan ze altijd open. Er is dus geen reden om ze in het zicht te laten. Geleiders en kappen kunnen prima in de wand worden weggewerkt of worden afgetimmerd. Enig punt van aandacht is dat er niks aan de brandwerende deuren zelf mag worden bevestigd. En de deuren moeten goed bereikbaar blijven voor de jaarlijkse keuring of een eventuele reparatie.

Dat de geleiders en kappen van brandwerende rolschermen eenvoudig in de wand of in het plafond kunnen worden weggewerkt kunnen we ons allemaal voorstellen. Brandwerende schuifdeuren zijn met hun doorgaans flinke afmetingen een ander verhaal. Architectenbureau Kraaijvanger koos voor Museum Voorlinden voor unieke brand- en inbraakwerende schuifdeuren. Hoefnagels ontwikkelde in opdracht van de architect en de eigenaar een schuifdeur die zowel brand- als inbraakwerend is. De deuren zijn volledig weggewerkt in de wand en zo onzichtbaar in het gebouw geïntegreerd. Omdat de deuren ook functioneel worden gebruikt werd gekozen de deuren af te werken met een stuclaag gelijk aan de wanden in het gebouw. Wanneer de deuren nu gesloten zijn, bijvoorbeeld in het geval van een collectiewissel, lopen ze over in de wand. Zo werd geen enkele concessie gedaan aan het gebouwontwerp.

 

 

foto: Ronald Tilleman

Branddeur als pronkstuk
Bij een branddeur denk je al snel aan functionele deur en doorgaans niet aan een pronkstuk in je gebouw. Toch is dat heel goed mogelijk. Bij de FlevoMeer Bibliotheek in het Stadhuis in Lelystad werd ervoor gekozen de brandwerende deur een echte blikvanger te maken. Met een hoogte van 6 meter beslaat hij maar liefst 2 verdiepingen. Daarbij werd hij uitgevoerd in RVS. Zijn de deuren gesloten dan passen ze perfect in het gebouw ontwerp. Staan de deuren open dan heb je geen weet van hun bestaan.

 

Ook bij de Bibliotheek in Krimpen aan den IJssel werd destijds gekozen voor een in het oog springende deur. Op de deur werd een unieke bedrukking geplaatst met boekteksten.

Welke branddeur
Het kiezen van de juiste brandwerende deur is complex. Er zijn rolschermen, roldeuren en schuifdeuren en de brandwerendheid varieert van E, EW tot EI. Lees er meer over in het artikel ‘Welke branddeur heb ik nodig’.

Wilt u weten wat er allemaal mogelijk is voor uw gebouw op het gebied van brandwerende deuren? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs.

Referenties