Brandveilig Carnaval vieren

01  februari  2018

Over enkele dagen barst het carnaval weer los. Een gezellige traditie, waarbij veel horecagelegenheden, winkelcentra, scholen en verzorgingshuizen uitbundig worden versierd. We geven 5 tips om het brandveilig te houden. 

Tip 1. Versiering

Kies voor versiering met een KEMA keurmerk en hang deze zo dat deze niet in contact komen met verlichting of apparaten die warm worden. Hang decoratie op met ijzerdraad, dan valt het bij brand niet zo snel naar beneden.

 

Tip 2. Houd vluchtroutes vrij
Plaats decoratie zo dat deze de uitgang niet verspert, ook niet als het is omgevallen. Vluchtroutes en nooduitgangen moeten altijd vrij zijn van obstakels. Dit geldt voor de gehele route, dus tot aan de openbare weg.

 

Tip 3. Houd branddeuren vrij

Plaats decoraties niet onder of tussen brandscheidingen. Houd blusmiddelen, meterkasten, brandmeld- of andere schakel- en bedieningspanelen vrij. Plaats op die plekken dus geen kerstbomen of andere kerstversiering. Dit belemmert de melding en de bestrijding van brand. Zorg ervoor dat branddeuren en brandschermen in geval van brand nog goed kunnen sluiten.

 

Tip 4. Noodverlichting moet goed zichtbaar zijn

Houd de noodverlichting en vluchtweg-aanduiding goed zichtbaar. Voorkom dat het zicht erop belemmerd wordt door de versiering.

 

Tip 5. Keuren en onderhouden van brandbeveiliging

Zijn uw branddeuren, brandschermen en signaalgevers goed onderhouden, gecheckt en gekeurd? Weet u echt zeker dat ze doen wat ze moeten doen in het geval van calamiteiten? Als gebouweigenaar of - beheerder bent u verantwoordelijk voor het onderhoud en de periodieke keuring van de brandveiligheidsvoorzieningen, ook verzekeringstechnisch.

 

Door uw branddeuren periodiek te laten onderhouden en keuren bent u verzekerd van een goede werking en voorkomt u onnodige kosten. Hoefnagels Safety Services helpt u bij het brandveilig gebruik van uw gebouw.

 

Wij wensen u een gezellige, maar vooral brandveilige carnaval toe!

Referenties