Energiehuis Dordrecht Brandveilig

17  juni  2015

Ruim twintig jaar stond het Energiehuis in Dordrecht leeg. In opdracht van de gemeente Dordrecht werd de oude energiecentrale getransformeerd tot cultureel centrum bestaande uit concert-, theater- en popzalen, leslokalen, studio’s, ateliers, vergader- en loungeruimten en een grand café. Hoefnagels Branddeuren leverde er zes Firescreen® F72 brandwerende rolschermen en 4 stalen rolluiken voor het afsluiten van de trapopgangen.

Onzichtbaar brandwerend afsluiten
De brandschermen werden nagenoeg onzichtbaar in het gebouwontwerp opgenomen.  Een uitdaging gezien de fikse afmetingen van de schermen, tot 8 meter breed. De brandwerende rolschermen zijn ondermeer terug te vinden in de verkeersstraat  die over de volle lengte van het honderd meter lange complex loopt.

Na ingebruikname van het pand, bleek het wenselijk de trapopgangen die het publiek naar de theater- en popzalen voeren op bepaalde momenten af te sluiten. Er werd gekozen voor het plaatsen van geperforeerde stalen rolluiken, aansluitend op het industriële karakter van het pand.

Het montagevlak leverde de nodige uitdagingen op. Het karakteristieke ruwe metselwerk dat het Energiehuis kenmerkt vormt niet de ideale ondergrond voor montage. Hoefnagels verzorgde daarom speciale montageframes. Zo bleef het industriële karakter behouden en is de veiligheid gewaarborgd.

Rondleiding Energiehuis
Donderdag 18 juni 2015 organiseert Architectenweb in het Energiehuis Dordrecht het Grote Leisure Congres. Op het congres staat ook een rondleiding door en lezing over het Energiehuis op het programma. Hét moment om de brandschermen in het gebouw te bekijken.  Wilt u graag een nadere toelichting of heeft u nog vragen neemt u dan contact op met onze adviseur Mark Belterman via m.belterman@hoefnagels.com of 013-462 59 40. 

Referenties