Onzichtbare branddeuren in Museum Voorlinden

11  juli  2017

In de juni editie van Brandveilig.com magazine verscheen een artikel over Museum Voorlinden. Een van uitdagingen in het museum was het onopvallend integreren van de brandveiligheidsvoorzieningen, waaronder de brandwerende schuifdeuren. Architect Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Architects beschrijft in het interview de uitdagingen als volgt:

Een sprinklerinstallatie is in een museum ondenkbaar, dus is brandcompartimentering noodzakelijk. Maar hoe onttrek je branddeuren aan het zicht van de bezoekers? Dirk Jan Postel vervolgt: “Dat is een uiterst complex werk. Het museum kent nu hoge deuropeningen met een losstaande strook stucwerk aan beide zijden. Het is een mechanisme dat wegklapt als de schuifdeuren – waarvoor we gekozen hebben – moeten worden gesloten. De deuren zitten in de wand verstopt. Het was noodzaak om met hoge deuren te werken, die ook nog eens 60 minuten brandwerend moesten zijn. De deuren hebben we speciaal laten ontwerpen.”

Samen ontwikkelen
Hoefnagels ontwikkelde de brand- en inbraakwerende schuifdeuren in samenspraak met museum eigenaar de heer Van Caldenborgh en Kraaijvanger Architects. Eind 2012 werden de eerste contacten gelegd met de opdrachtgever en haar adviseurs. Al snel werd duidelijk dat het niet om standaard brandwerende schuifdeuren zou gaan. Een combinatie van inbraakwerendheid op een weerstandsklasse die voor Nederlandse musea ongeëvenaard is en 60 minuten brandwerendheid was een vereiste. Evenals een hoog afwerkingsniveau.

De heer van Caldenborgh had een duidelijke visie op de toepassing van de schuifdeuren. Deze moesten ook als fysieke afsluiting kunnen worden toegepast. De bezoeker mag daarbij geen verschil zien tussen de wanden en de schuifdeuren. Daarom werd gekozen voor een afwerking met een stuclaag. Wanneer de deuren openstaan zijn ze onzichtbaar weggeschoven in de wand en worden de openingen afgedekt.


foto: Ronald Tilleman
 

Complexe opdracht
In totaal zijn er 15 schuifdeuren geleverd en gemonteerd. De deuren lopen vanaf de vloer door tot aan het plafond. De grootste schuifdeuren zijn meer dan 5 meter hoog. De combinatie brand- en inbraakwerendheid en de hoge afwerkingseisen afstemmen met de geldende wet- en regelgeving stelde Hoefnagels voor een uitdaging. De ontwikkeling slaagde desalniettemin en in juli 2014 werden de inbraaktesten conform de Nederlandse (NEN 5096) en Europese (NEN-EN 1627) voor de gevraagde uitvoeringen met succes afgerond.

Vrijblijvend advies
Bouwkundige brandveiligheid is complexe materie. Bent u op zoek naar vrijblijvend advies of een offerte voor het toepassen van brand- en/of inbraakwerende deuren in een museum. Onze adviseurs helpen u graag verder. 

 

Alex Schouteten
Fire Safety Engineer
06 - 120 66 841

 

Rolf Hoefnagels
Directeur
013 - 462 59 40

 

Brandveilig.com magazine - Museum Voorlinden

Slimme brandmeldinstallatie in Museum Voorlinden

Het particuliere Museum Voorlinden in Wassenaar staat geheel ten dienste van de kunst. Dus is het uitermate belangrijk dat de installaties, onder andere ten behoeve van de brandveiligheid, onopvallend in het gebouw opgaan. En die missie is geslaagd, ondanks strenge eisen voor de brandveiligheid. 

Lees hier het volledige artikel uit Brandveilig.com magazine

Referenties