Brand- en Inbraakwerende schuifdeuren Museum Voorlinden

05  mei  2015

In Wassenaar wordt op landgoed Voorlinden in opdracht van kunstverzamelaar Joop van Caldenborgh Museum Voorlinden gebouwd. In het gebouw worden unieke brand- en inbraakwerende schuifdeuren toegepast. Een combinatie die nog niet op de markt voorhanden was en die door Hoefnagels Branddeuren in samenspraak met de opdrachtgever werd ontwikkeld.

Samen ontwikkelen
Eind 2012 werden de eerste contacten gelegd met de opdrachtgever en haar adviseurs. Al snel werd duidelijk dat het niet om standaard brandwerende schuifdeuren zou gaan. Een combinatie van inbraakwerendheid op een weerstandsklasse die voor Nederlandse musea ongeëvenaard is en 60 minuten brandwerendheid was een vereiste. Evenals een hoog afwerkingsniveau.

Joop van Caldenborgh had een duidelijke visie op de toepassing van de schuifdeuren. Deze moesten ook als fysieke afsluiting kunnen worden toegepast. De bezoeker mag daarbij geen verschil zien tussen de wanden en de schuifdeuren. Daarom werd gekozen voor een afwerking met een stuclaag. Wanneer de deuren openstaan zijn ze onzichtbaar weggeschoven in de wand en worden de openingen afgedekt.

Omvangrijke opdracht
In totaal worden er 15 schuifdeuren geleverd en gemonteerd, waarvan 10 brand- en inbraakwerend en 5 brandwerend uitgevoerd. De deuren lopen vanaf de vloer door tot aan het plafond. De grootste schuifdeuren zijn meer dan 5 meter hoog. De combinatie brand- en inbraakwerendheid en de hoge afwerkingseisen afstemmen met de geldende wet- en regelgeving stelde Hoefnagels voor een uitdaging. De ontwikkeling slaagde desalniettemin en in juli 2014 werden de inbraaktesten conform de Nederlandse (NEN 5096) en Europese (NEN-EN 1627) voor de gevraagde uitvoeringen met succes afgerond.

Museum Voorlinden
Museum Voorlinden is een privaat museum en een initiatief van Joop van Caldenborgh. Van Caldenborgh is eigenaar van het Rotterdamse chemiebedrijf Caldic en één van de grootste kunstverzamelaars in Nederland. Hij besloot zijn collectie, ook wel bekend als de Caldic Collectie, open te stellen voor het grote publiek door middel van de realisatie van het museum. In het gebouw is plek voor een deel van de kunstcollectie van Van Caldenborgh. Het gaat om werken van onder meer Andy Warhol, Damien Hirst en Louise Bourgeois. Ook is er ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen van kunstwerken van andere musea.

Referenties