Bol.com brandveilig

18  september  2017

Magazijn met transportbanden
Winkelplatform Bol.com is alom bekend. Het is de eerste online boekenwinkel van Nederland, geboren in 1999. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot nummer 1 onder de online winkels voor iedereen die wil kopen of verkopen in Nederland & België. Het concern heeft 1200 bol.commers in dienst en beschikt over 50.000 m² magazijn-oppervlakte. Onlangs is een nieuw distributiecentrum in Waalwijk gerealiseerd. Transportbanden maken een belangrijk onderdeel uit van het distributiecentrum en vormen veelal een zwakke plek in de brandwerende scheiding. Zonder maatregelen kan de brand zich eenvoudig van het ene brandcompartiment naar het andere verplaatsen.

Minimale inbouwruimte
Idealiter wordt brandscheiding geplaatst voordat transportbanden worden geïnstalleerd. In dit geval waren de transportbanden al gemonteerd op het moment dat Hoefnagels Branddeuren gevraagd werd mee te denken over een brandscheiding. Hoefnagels kon snel een passende oplossingen bieden voor het afdichten van de opening in de wand in geval van brand. Van belang was dat de ruimtes tussen de transportbanden zo klein mogelijk werden gehouden om te voorkomen dat er producten tussen de transportbanden vallen. Een geschikte oplossing werd toegepast, een brandwerend rolscherm (Firescreen® Temperature EI60). Door de minimale inbouwruimte leent dit type scherm zich uitermate goed voor toepassing tussen twee transportbanden.

Montage en onderhoud
Zoals bij alle projecten is goede communicatie en afstemming van groot belang. Om schade aan de transportbanden te voorkomen tijdens de montage van de brandwerende rolschermen werden deze met folie afgedekt. De veiligheidsman ter plaatse controleerde alles zorgvuldig en gaf aansluitend akkoord voor de te verrichten werkzaamheden. In twaalf nachten zijn tien schermen gemonteerd. Door goede planning en afstemming is Bol.com in Waalwijk nu brandveilig. Niet alleen belangrijk voor nu, maar ook voor de toekomst. Daarom zijn periodieke keuringen en onderhoud vanzelfsprekend van groot belang.

 

Architect: FKGarchitecten/Adviesbureau Groenewout
Bouwbedrijf: Van Wijnen Rosmalen

Referenties